Dak AH&BC

Hockeyclub AH&BC verduurzaam­de met hulp van het Servicepunt Energieadvies Amstelveen

Ledverlichting, zonnepanelen of een groen dak: ook sportverenigingen kunnen verduurzamen. Zo heeft de Amsterdamsche Hockey & Bandy Club (AH&BC) in het Amsterdamse Bos een energiebesparing van 36 procent kunnen realiseren, met behulp van verschillende zeer interessante subsidies.

“Najaar 2018 zijn we begonnen”, vertelt Ingrid Vogels van adviesbureau Green2live, dat de club begeleidde bij het verduurzamingsproces. “Er is ledverlichting langs vier velden gekomen, die zowel op wedstrijd- als op trainingsstand kan branden, waardoor je 50 procent energie bespaart. Er zijn zonnepanelen gekomen en een groen dak om het kantoor een koeler binnenklimaat te geven – het was daar namelijk bloedheet. En leuk detail: vanuit Green2Live hebben we een duurzame regenton geschonken aan de club waarmee de binnenplanten kunnen worden verzorgd. De ton is gemaakt van gerecycled plastic en de plantjes bovenop helpen bij de filtering van het water.”

Haalbaarheidssubsidie
In samenwerking met gemeenten en banken verduurzaamt Green2live sportclubs met een servicegerichte totaalaanpak in verschillende regio’s. Naast de begeleiding naar energietransitie en klimaatadaptie wordt ook een van A tot Z haalbaarheidsplan gemaakt. Dit plan is inclusief de aanvraag van subsidies, financiering én de oplevering van het project.

Servicepunt Energieadvies
Het werk van Green2live werd betaald door een subsidie van het Servicepunt Energieadvies van de gemeente Amstelveen (voorheen heette dit het Duurzaamheidsfonds). Collectieven en organisaties in Amstelveen die willen verduurzamen, van maatschappelijke organisaties tot VvE’s, kunnen hier een aanvraag doen voor gratis advies en procesbegeleiding. Ingrid: “Dat is echt fijn. Want de eerste drempel is daarmee al genomen. Als sportvereniging heb je niet zomaar geld voorhanden om adviseurs te betalen. En de betrokken bestuurders hebben meestal geen tijd om het allemaal zelf uit te zoeken.”

Zonnepanelen AHBC
Zonnepanelen AHBC

Subsidies
Voor AH&BC heeft ze een constructie bedacht waarbij ook voor de energiebesparende maatregelen zelf de clubkas niet aangesproken hoefde te worden. “Uit de energiebesparing worden de investeringen door de club in 4,5 jaar terugbetaald. Daarna levert de energiebesparing de club geld op. Subsidies kwamen verder van het ministerie van VWS en de gemeente Amsterdam, die de club onder haar sportvoorzieningen schaart, ook al ligt AH&BC op Amstelveens grondgebied. Ook is de exploitatiesubsidie duurzame energie SDE+ binnengehaald, waarmee de club 15 jaar subsidie ontvangt op de duurzaam opgewekte energie uit de zonnepanelen. Uiteindelijk is 60 procent van de investeringen gesubsidieerd.”

Verder verduurzamen
Alle ingevoerde maatregelen betekenen 36 procent energiebesparing en een jaarlijkse reductie van CO₂-uitstoot van 57 ton. Ter vergelijking: de gemiddelde jaarlijkse uitstoot per huishouden is 23 ton. Ingrid: “AH&BC is heel blij met de genomen maatregelen. De club heeft nu een ‘Duursamen’-commissie opgericht en gaat door met verduurzaming, bijvoorbeeld door het verminderen en hergebruiken van afval en het aanbieden van gezonde en lokaal geproduceerde eet- en drinkwaren in de kantine.”

Dit artikel is oorspronkelijke gepubliceerd op Duurzaam Amstelveen